Загальний опис породи

Турецька ангора (англ. Turkish Angora) – це порода, відома багатьом: витончена кішка з шовковистою мерехтливою ​​шерстю, гнучким і м’язистим тілом і розумними очима підкорила серця багатьох любителів кішок. Відповідно до стандарту, у них невелика голова і довге тіло. Форма голови клиноподібна, допускаються невеликі щоки, мордочка сформована гладкими лініями клина, без помітних опуклостей для вусів. Вуха ангори широкі біля основи, великі, з гострими кінчиками, зсередини вони опушені. На голові поставлені високо.

Очі кішки мигдалеподібні, трохи розкосі, але великі. Допускаються наступні відтінки: мідний, блакитний, золотий, зелений, золотисто-зелений. Між кольором очей і забарвленням вираженою зв’язку немає, але колір бажаний однорідний і глибокий. Ніс кішки середній, мордочка пигментирована згідно окрасу, підборіддя округле і міцне.

 

 

Шия витончена і довга, плавно переходить в середніх розмірів тулуб. Для ангорської кішки важливі не стільки розміри, скільки загальна граціозність і витонченість. Плечі тієї ж ширини, що і стегна, ангори мають добре розвинену мускулатуру. Задні ноги трохи довші, ніж передні, лапи витончені, округлої форми, між пальцями можуть рости пучки шерсті. Хвіст кішки біля основи широкий, поступово загострюється, він повністю опушений. Шерсть підшерстку не має, її довжина повинна залишатися незмінною по всьому тілу, крім коміра і хвоста – там вона довша, на задніх ногах ангори можуть бути «штанці».

Що стосується забарвлень, найбільш популярний білий – однорідний, без плям, з рожевими подушечками лап і носом. Допускається однорідний чорний, блакитний, кремовий, червоний окрас без плям, чорний і блакитний дим (білий підшерсток захований під основним кольором і видно тільки при русі або розсовуванні шерсті). Ангора може мати класичний теббі окрас, але всі елементи малюнка повинні бути симетричними, є різновиди тигрового окрасу, срібний теббі, клаптевий, коричневий, червоний, блакитний, кремовий теббі, черепаховий окрас, каліко. Не допускаються гімалайські, шоколадні, лілові окраси або їх комбінації з білим кольором.